Problematische robots

Op de valreep van 2018 las ik nog even wat artikelen. Bijvoorbeeld dit artikel, over hoe het is om te werken in een distributiecentrum van Bol.com. Erg verrassend zijn de conclusies niet, zeker niet met in mijn achterhoofd de ervaringen die ik ooit opdeed in een callcenter. Ik zal er vast nog wel eens iets over vertellen.

Verrassender vond ik de reacties die ik zag op dit stuk en andere artikelen over grote bedrijven die mensen inzetten als mieren. Veel mensen zijn hoogst verontwaardigd. ‘Onmenselijk!’ ‘Mensonterend!’ ‘Hoe kan dit, in 2018, in Nederland?’
Ah okee. Dus als het in een ander land gebeurt is het prima om mensen in te zetten als robots van vlees en bloed? Oh nee. Dat bedoelt u natuurlijk niet. Maar nee, automatisering ziet u niet zitten. Alle banen gaan verdwijnen!
Maar lief mens, wat wilt u dan? Drie keer zoveel betalen voor een trui of een stuk vlees of een airfryer?
Nee, dat dacht ik al.

Wat ik ook zo grappig vind, is hoe soms dezelfde mensen die begin december nog moord en brand schreeuwden omdat ‘ze’ van ‘onze tradities’ af moeten blijven, rond de jaarwisseling net zo hard tekeer gaan omdat hun hond of kat bang is voor vuurwerk. ‘Afschaffen!’ ‘Verbieden!’
Kennelijk is leed bij het eigen huisdier ernstiger dan leed bij mensen met een andere huidskleur.
Andere mensen willen dan weer niets horen over hoe vuurwerk behalve voor huisdieren, ook voor veel nieuwe Nederlanders niet zo lollig is: vanwege oorlogsherinneringen. Die mensen moeten zich dan maar aanpassen. Bello niet.
Het is allemaal erg ingewikkeld, nietwaar meneer, mevrouw en alle mensen die zich geen van beiden of allebei of iets daar tussenin voelen. We hangen overal regenboogvlaggen op en zeggen in één moeite door dat ‘ze’ heus wel iets anders dan hetero mogen zijn, maar dat ‘ze’ er nu ook weer niet zo mee te koop hoeven te lopen. En dan dat klimaat nog. Dat plastic en die dode insecten en zo. Wat kunnen wij daar nou zelf nog aan veranderen? Niets natuurlijk, maar u deelt wat vreselijke plaatjes van geplastificeerde zeedieren op Facebook, want dat helpt. Bewustwording en zo. Inmiddels bent u wel aan vakantie toe van al die vermoeiende zaken, u surft naar Ryanair en boekt een vlucht naar een populaire stad in het buitenland. Dat doet u van de paar tientjes die u uitspaarde door in België te gaan tanken met uw SUV. En door het kopen van kiloknallers en spotgoedkope nieuwe kleren en oh ja, nog wat leuke prullen bij de Action. Dat spul valt binnen een paar maanden uit elkaar maar dat geeft niet, want het kost ook bijna niks. ‘Hoe kunnen ze het ervoor maken hè?’ roept u lachend op een feestje. Wie die vraag serieus probeert te beantwoorden, wordt al snel genegeerd vanwege het bederven van de sfeer.

En de nieuwe generatie staat op en organiseert een klimaatmars en wij hebben het lef hen aan te vallen omdat ze bij MacDonalds naar binnen lopen. Want zelf zijn wij allemaal zo enorm consequent zeker?