Nominatie!

(voor Marres Educatie)

Voor de afdeling educatie een zomerstop inlaste, werd hard gewerkt aan de inzending voor de Museumeducatieprijs.
De museumeducatieprijs, een samenwerking tussen de museumvereniging en het ministerie van OC&W, wordt jaarlijks uitgereikt aan een project dat een sterke educatieve samenwerking tussen musea en scholen laat zien.

Marres is afgelopen schooljaar in samenwerking met Mediamatic en de Montessorischool in Maastricht, aan de slag gegaan met een vervolg van De Onzichtbare Collectie . De pilot die gedraaid werd, smaakte naar meer. Verdere samenwerking werd gezocht, het plan werd concreter. Ter uitleg een fragment uit de aanvraag:

In de Onzichtbare Collectie beschrijven kunstprofessionals hun favoriete kunstwerk in een podcast om blinden en slechtzienden toegang te geven tot kunstwerken die voor hen visueel onbereikbaar zijn. Iedere spreker heeft zelf een kunstwerk geselecteerd en spreekt over een persoonlijke ervaring. Wat voelen, ruiken, fantaseren of horen zij als ze aan dit kunstwerk denken? Met het huidige project wil Marres de Onzichtbare Collectie uitbreiden naar een tweede fase waarin niet de professional, maar het publiek vertelt. Hierbij is expliciet gekozen voor basisschoolleerlingen (in combinatie met een aantal andere groepen). De onbevangen blik van jongere kinderen is verfrissend voor anderen. Daarnaast is het belangrijk voor opgroeiende kinderen om te leren beschrijven en stil te staan bij hun eigen waarneming en de belevingswereld van anderen.

Doordat de verhalen via podcasts worden gedeeld, is het project niet plaatsgebonden. Hierdoor ontstaat een archief van verhalen, met kunst en cultuur (en de zintuiglijke beschrijving ervan) als bruggenbouwer tussen verschillende culturen, leeftijden en achtergronden. Door kinderen te koppelen aan uiteenlopende doelgroepen, worden nieuwe verbindingen gelegd die kinderen mee kunnen nemen in hun toekomst. Daarnaast wordt een archief van persoonlijke, gevoelsmatige ervaringen gebouwd, dat openbaar toegankelijk is. Leerkrachten kunnen vanuit dit archief een eigen invulling geven aan thema’s als identiteit, cultuur, maatschappij, taal en geschiedenis.

De nominatie an sich is natuurlijk al een geweldige opsteker!
Op 18 september (ja, dat is precies op de twintigste verjaardag van Marres!)  mag Ilse het plan persoonlijk gaan presenteren.
Als we de prijs winnen, kunnen we zelfs over de grenzen heen (Mediamatic  heeft bijvoorbeeld ook connecties in Suriname en hoe mooi zou het zijn als we ook daar dit project kunnen gaan uitvoeren?) en hebben we alle middelen die nodig zijn om een prachtig archief aan te leggen van verhalen over indrukwekkende kunst- en cultuurervaringen. Een teaser kun je bekijken via deze link.

Duim je 18 september met ons mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *