Fake nieuws?

Gisteren las ik dit bericht over een docent. Honderden reacties, bijna zonder uitzondering over ‘die jeugd van tegenwoordig’ en wat erg voor die man: wat een onrecht!  Die neiging had ik ook even: het is makkelijker om je mee te laten slepen door de emotie, dan even een paar stappen terug te doen.
Het is bijna de grootste nachtmerrie van onderwijzend personeel: leerlingen die compleet schijt hebben aan (de regels op) school. De grootste nachtmerrie is een leerling kwijtraken op een schoolreis.
Een andere nachtmerrie is een directie die eerder naar boze ouders luistert, dan naar personeel.
Het kan ook heel anders, weet ik gelukkig uit ervaring. Op de meeste scholen gaat men er vanuit dat het personeel niet zómaar flink uit de slof schiet. En ook: op de meeste scholen weet men dat docenten ‘ook maar mensen’ zijn. Die dus ook wel eens hun geduld kunnen verliezen. En dat vaak nog minder snel doen dan de gemiddelde weldenkende mens in welke andere beroepsgroep dan ook, de zorg uitgezonderd misschien.

Bij het lezen en bekijken van het hele verhaal, bekruipt mij naast “WTF?” over het gedrag van deze knul, toch ook de vraag: hoe functioneerde deze leerkracht voor dit gebeurde? Was er misschien al van alles voorgevallen waardoor de directie besloot: ‘Nu is het klaar’? Lag er al een dossier? En was dat terecht? Of was de man na -tig jaar onderwijs aan het eind van zijn Latijn en had de school het beste met hem voor door hem alvast op vakantie te laten gaan voor het echt mis zou gaan? Ik weet het niet. Jij waarschijnlijk ook niet, als je deze school niet echt kent. Mocht het tot een procedure komen, dan zal een rechter moeten beslissen of de man zomaar uit zijn baan gezet had mogen worden. Maar intussen zijn de media er alweer geil op gedoken.

Los daarvan had wat mij betreft die jongen wel een paar dagen geschorst mogen worden. Dat dan weer wel puur op basis van het filmpje.

3 gedachtes over “Fake nieuws?

 1. Volgens mij zijn we sowieso doorgeschoten in hoe docenten met leerlingen om mogen gaan. Wat was er mis met de old-school? Wie voedt het gajes nu nog op? Ouders niet iig: daarom is het gajes geworden. Leerlingen die wel iets meekrijgen van thuis en er naar leven zullen nooit last hebben. Iets met consequenties dragen van je gedrag. Nu mag je je als een klo#£$# gedragen en wordt de ander naar huis gestuurd. En inderdaad, we weten niet of er al een dossier lag. En waar was de docent? We hebben het hier over de onderwijsassistent. Waren er al twee nodig om het spul te hanteren? Of hoe werkt dat?
  Anyways, we slaan door in wat wel en niet mag. Als die koters 8 uur per dag op school niet opgevoed mogen worden, thuis komen in een leeg huis omdat pappie en mammie moeten werken om te kunnen wonen en eten of aan het bier zitten, een pizza serveren en kindlief naar zijn kamer dirigeren krijgt het maar weinig mee van hoe je met mensen om gaat. Vervelend gedrag op school kan dan ook weer een cry for help zijn.
  Het is ingewikkeld en eenvoudig: ga thuis gewoon weer opvoeden en grenzen stellen en het is opgelost. Kunnen docenten doen waar ze voor opgesteld staan: les geven… Het opvoeden is dan al geregeld.

  1. Gelukkig zijn dit uitzonderingen. Zelf heb ik nooit iets dergelijks meegemaakt. Wel testen natuurlijk, dat hoort erbij. Ook door lln die thuis keurig netjes zijn opgevoed. All in the game.
   Maar inderdaad: waar was de docent?

   1. Gelukkig. Een aantal jaren geleden hield ik kantoor op een MBO school. Wat ik daar zag rondhangen stemde me niet zo vrolijk. Gelukkig zeg jij als pro dat het uitzonderingen zijn. Dat stemt dan weer hoopvol 😇.

Reacties zijn gesloten.