Gastlessen op het Amadeus Lyceum in Utrecht/Vleuten

(blog voor Marres)

Marres Educatie werd 15 en 16 januari uitgenodigd om twee dagen lang met de dertien brugklassen van het Amadeus Lyceum aan de slag te gaan, ter introductie van de themaweek ‘Groene Vingers’. Deze themaweek (die na de toetsweek start) is een vakoverstijgend project tussen de afdelingen Beeldend en Mens & Natuur. De leerlingen leren zowel over de biologische kant van planten als over vormgeving en zullen in de loop van deze week de opgedane kennis inzetten om hun eigen fantasieplant te creëren.

Maar hoe doe je dat, ontwerpen? Hoe kijk je naar een plant met meer dan een vluchtige blik? Hoe leer je over een plant op een manier die je fantasie prikkelt en waardoor je inspiratie krijgt om zelf een nieuwe soort te bedenken? 

Om de leerlingen te helpen in het creatieve proces, is het zintuigenprogramma van Marres ingevlogen. In overleg met de begeleidende docenten van het Amadeus Lyceum is een lesprogramma op maat gemaakt met inleidende opdrachten over luisteren en kijken, gevolgd door een praktijkopdracht. De leerlingen starten met het verbeelden van een gesproken fragment van ‘De Onzichtbare Collectie’. Om een beeld in hun hoofd te laten ontstaan dat in enkele belden of woorden gevat kan worden, wordt aandachtig geluisterd. Na deze oefening wordt besproken wie wat uit het verhaal gehaald heeft: hierdoor wordt duidelijk dat iedereen een eigen manier van luisteren heeft en niet iedereen dezelfde informatie even belangrijk vindt om te noteren. De een richt zich op feitelijke informatie, waar de ander zich op beelden richt. 

Omdat later in groepjes gewerkt zal worden, is deze oefening een mooie aanleiding om te laten zien hoe verschillende invalshoeken een veel bredere basis geven om mee aan de slag te gaan. 

Op de luisteropdracht volgt een kijkopdracht. De leerlingen gaan staan en krijgen een korte instructie over hoe je manier van staan niet alleen je uitstraling, maar ook je gevoel over jezelf beïnvloedt. Het is goed te zien hoeveel leerlingen letterlijk en figuurlijk open staan voor een ontspannen, zelfverzekerde houding. Marres Educatie is ervan overtuigd dat de manier waarop je (in het leven) staat, een belangrijk verschil maakt in je dagelijks leven. Vervolgens krijgen de leerlingen de opdracht 360 graden te draaien en daarbij goed op te letten wat ze zien. Als iedereen een rondje gedraaid heeft, moeten de ogen dicht. Daarna wordt een persoon of object benoemd. Weet je waar deze persoon/dit object zich in de ruimte bevindt? Bijvoorbeeld: waar is de bordenwisser (die voor de gelegenheid even van het bord gehaald is en op het bureau van de docent ligt)? 

Na deze twee opdrachten zitten de leerlingen al in een andere mindset dan toen zij het lokaal binnenkwamen. De praktische opdracht wordt uitgelegd en alle groepjes krijgen een groot vel papier en een echte plant. Van veel planten is na het uitvoeren van de zeven deelopdrachten weinig meer over: er is uitgebreid onderzoek gedaan! De opdrachten worden op allerlei manieren op het grote vel papier gemaakt. Sommigen kiezen voor een grafische benadering, anderen gaan helemaal los met zand en plantendelen op de poster plakken: alle groepjes werken hoe dan ook heel goed samen om met drie of vier personen een mooie poster van de analyse van hun eigen plant te maken.

Het waren twee intensieve en heerlijke dagen! Met grote dank aan de begeleidende docenten die hun leerlingen goed hadden voorbereid en die tijdens de workshops bijzonder betrokken en enthousiast waren, wat natuurlijk doorwerkte op de leerlingen. Er zijn prachtige posters gemaakt, er is volop geëxperimenteerd met gevoel (is dit blad harig, glad, ruw, of nog iets anders?), geur (trek een blaadje van de plant af: wat gebeurt er? En hoe ruikt het als je het tussen je vingers fijnwrijft? Hoe kun je die geur omschrijven, verder dan ‘vies’ of ‘lekker’?)
Zo was er een leerling die zich na het ruiken van de mini-cipres per direct in een zomers warm land waande 🙂

We zijn heel benieuwd naar de fantasieplanten die de leerlingen na deze oefeningen zullen gaan maken en als we daar de resultaten van zien zullen we ze natuurlijk met jullie delen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *