Verhalen en muziekjes

Afgelopen dinsdag mocht ik vanuit Marres weer met een aantal leerlingen aan de slag voor Toon je Talent. 
In een week of vijf wordt vanuit ‘niets’, een gezamenlijk werk gemaakt met de hele klas, in dit geval twee keer een tweede klas VMBO. Experiment en eigen inbreng staan daarbij voorop. Het mooie daarvan is dat wij als docenten en kunstenaars niet veel meer zicht hebben op het proces dan de leerlingen: we hebben zelf ook niet het flauwste benul wat het eindresultaat na die weken zal zijn. Geheel tegen wat ze gewend zijn, leren de leerlingen door trial and error ergens heen te gaan, zonder zijpaadjes te schuwen. Niet het standaard: ‘Kwartje erin – Kwatta-reep eruit’, geen vastomlijnde opdracht. Enkele kaders en.. gaan.

Docenten en kunstenaars overleggen tussendoor en stellen waar nodig het stramien bij, flexibiliteit is geen pré maar een voorwaarde.
Komende week komt het hele spul naar Marres, middenin de lessencyclus. Tussen de sculpturen van Sander Breure en Witte van Hulzen gaan we op zoek naar verdieping van de tot nu toe opgedane inspiratie. Deze leerlingen hebben tot nu toe weinig ervaring opgedaan in het bekijken/beleven van kunst, dat zit nu eenmaal niet heel standaard in het (Nederlandse) schoolsysteem ingebakken. De tentoonstelling The Floor is Lava is heel wat anders dan wat de meeste mensen -laat staan onervaren jongeren- verwachten als ze aan ‘kunst’ en ’tentoonstelling’ denken.

Het werken als educatief medewerker bij een kunstinstelling zal alleen om die reden nooit saai of routineus worden. Ik heb geen flauw idee hoe de jongeren zullen reageren bij het lopen over de in huis gebouwde daken, of boven tussen de betonnen en keramieken ‘acteurs’ in een verhaal dat hen ongetwijfeld wel zal aanspreken. Mijn voornaamste taak is zorgen dat deze leerlingen zich voldoende op hun gemak voelen om hun aangeleerde weerstand opzij te zetten en open te staan voor waar ze in worden meegenomen.

Ik verheug me en vind het heel spannend.
Dat Sander en Witte gisteren bij de preview zelfs de volwassenen waarschuwden voorzichtig te zijn omdat de beelden om kunnen vallen, speelt daar ook wel een beetje in mee… :S