Motivatie als bruggenbouwer

Boek: ‘Motivatie’ van Dan Ariely, isbn 9789492493866, Maven Publishing

In het nieuwste boek van Dan Ariely wordt helder uitgelegd hoe eenvoudig het kan zijn om werknemers of studenten enthousiast te krijgen en te houden. Vooral voor leidinggevenden die ooit geleerd hebben dat bonussen bijdragen aan een positief werkklimaat, zal dit boek een eye-opener zijn. Aan de hand van -soms zeer persoonlijke- ervaringen en wetenschappelijk onderbouwde voorbeelden neemt Ariely je mee op zijn zoektocht.

De hoofdvraag is: ‘Wat drijft de mens?’ Wat maakt het verschil tussen iemand die het hoogstnodige doet in zijn werk en iemand die lachend aan paar stappen extra zet en daar niet eens extra voor betaald hoeft te worden? De valkuil van boeken als deze is het risico dat zij ingezet zullen worden als bezuinigingsmaatregel. De tips die Ariely geeft, kosten namelijk niet veel geld en leveren wel een hoop op. Het enige dat nodig is voor het uitvoeren van die tips, is dat leidinggevenden zich gaan gedragen als liefhebbende ouders. Als je kind iets geknutseld heeft bijvoorbeeld, gooi je het werkje niet achteloos naast je neer. Ook haal je het niet voor de ogen van het kind uit elkaar. Je beloont de peuter met een welgemeend compliment en zet het ding op de piano.

Ariely bedoelt niet dat je werknemers moet behandelen als peuters, maar wijst er met de vergelijking wel effectief op dat de mens bedraad is om iets zinnigs te willen doen, bij voorkeur op een manier waar we ook anderen mee van dienst zijn. Vervolgens vertelt Ariely dat we in het diepst van ons wezen toch liefst allemaal op een of andere (symbolische) manier onsterfelijk willen zijn. We willen iets nalaten. Erkenning op een immateriële manier kan volgens Ariely bijdragen aan het tot bloei laten komen van die diepe innerlijke drijfveer. Zo wordt de potentiële valkuil een brug: leidinggevenden zijn natuurlijk evengoed mensen die graag erkenning krijgen en iets ‘goeds’ willen nalaten.  

Het boek leest vlot en blijft -ondanks de soms zware kost- luchtig en relativerend. Aanrader voor iedereen die zichzelf en anderen wil helpen het beste uit zichzelf te halen op de werkvloer. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *