iArts 2016

iArts 2016: vijf studenten, één doel

iArts3

door Hanneke van Dongen

Het tijdelijke episch centrum van de eindexamengroep van iArts bevindt zich in de bibliotheek van de kunstacademie aan het Herdenkingsplein van Maastricht. Vijf jonge mensen hebben hun overvolle planning afgestemd voor een gesprek over hun eindsprint. Er wordt koffie gehaald, de groep neemt even pauze. Het is druk, zo op het laatste moment voor de eindexpositie, erg druk.

De opleiding iArts verenigt wetenschap, economie, maatschappij en kunst vanuit de gedachte dat de wereld zodanig aan het veranderen is dat grenzen tussen disciplines en vakgebieden (moeten) vervagen, waardoor krachten gebundeld kunnen worden in het ontwerpen van de wereld van morgen. Vanuit zeer diverse achtergronden belandden de vijf studenten bij de intensieve driejarige opleiding die hen aansprak vanwege de cross-over tussen verschillende vakgebieden. Ze vonden elkaar in de bevlogenheid waarmee ze de wereld van nu analyseren en er (beeldend) op reflecteren.

iArts4

Taam Maas, Rosa Vrij, Leana Bekker, Suzanne Dekker en Larissa Hermanns maakten elk een eigen afstudeerwerk. De eindopdracht luidde vervolgens: “Maak er met z’n vijven een totaalwerk van”. Dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan: er waren al vijf op zichzelf staande werken, elk met een totaal andere invalshoek en met verschillende technieken. Taam hield zich bezig met de manier waarop bedrijven opzettelijk apparaten beperkt houdbaar maken. Suzanne verdiepte zich in het ontstaan en het maatschappelijke belang van koffiehuizen door de eeuwen heen. Leana dook in de vrouwelijke anatomie terwijl Rosa juist zocht naar de grenzen van het menselijk lichaam, ondertussen onderzocht Larissa communicatie en migratie van grotere groepen mensen.

iArts5

Hoe en waar kon dat alles als één samenhangend werk gepresenteerd worden?
Taam Maas bedacht de titel My Way Or The Highway, daarna was de link met de A2 snel gelegd. Bouwen ín de tunnel mocht uiteindelijk niet, er bovenop wel. Passend bij de werkzaamheden aan de tunnel ontstond het idee de werken te presenteren in vijf kleine vrachtwagens “nog net te besturen met een normaal rijbewijs”.

Het resultaat zal 2 juli van 16 tot 21 uur te zien zijn op de bouwplaats van de A2-tunnel, ter hoogte van Noormannensingel 50, Maastricht. Met de diversiteit aan invalshoeken en werkwijzen belooft deze eindexamen-expositie een indringende totaal-ervaring te worden, waarvoor deze verslaggever alvast haar plannen heeft omgegooid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *